Pressmeddelande 11.4.2024
Den 10 oktober 2024 har föreställningen Livsfarligt på allvar! Ett svårtolkat mordmysterium premiär på Svenska Teaterns AMOS-scen. Tillsammans skapar DuvTeatern, Teaterhögskolan och Svenska Teatern en unik föreställning där publik och ensemble samlas kring frågan om hur vi kan förstå varandra lite bättre.
DuvTeatern firar 25 år med mordmysterium och humor
”Föreställningen Livsfarligt på allvar! är livsfarlig, på allvar. Två syskon har nyligen förlorat sina föräldrar och nu ska testamentet öppnas. Det urartar snabbt i en huvudlös härva av missförstånd och förvirring och innan man vet ordet av befinner sig publiken mitt i ett mordmysterium.”
ur marknadsföringen av föreställningen
Med pjäsen Livsfarligt på allvar! ger sig DuvTeatern än en gång orädd in i en ny genre. Föreställningenbeskrivs som ett slapstick-inspirerat mordmysterium i en akt, men i övrigt är arbetsgruppen ganska hemlighetsfull om pjäsens innehåll.
- Det handlar om ett mord, så mycket kan jag avslöja, säger DuvTeaterns skådespelare Yvonne Heins.
- Jo, föreställningen blir spännande och rolig, jag tror att publiken både kommer att skratta och bli förvånad, tillägger DuvTeaterns skådespelare Roy Eriksson
Texten är skriven av arbetsgruppen och föreställningen regisseras av DuvTeaterns konstnärliga ledare Mikaela Hasán. Hasán har tidigare regisserat många av DuvTeaterns omtalade föreställningar.
- I år firar DuvTeatern 25 år och igen gör vi nånting som vi aldrig har gjort förut och tack vare det får vi lära oss helt nya saker tillsammans med de nya mänskor som vi samarbetar med, säger Hasán.
Fantasin är där vi möts
DuvTeatern har varit verksam sedan 1999 och teaterns fasta ensemble består av skådespelare med intellektuell funktionsvariation. DuvTeatern har sedan den grundades haft målet att samarbeta med och skapa möten mellan olika konstinstanser och scenkonstnärer. I Livsfarligt på allvar! är det första gången DuvTeatern samarbetar med skådespelarstuderande från Teaterhögskolan.
- Det har varit skönt att märka hur obegränsad min egen fantasi kan vara då jag jobbar med mänskor som har en annorlunda fantasi och världsupplevelse än jag - fantasin är där vi möts, säger Bella Paasimäki, skådespelarstuderande vid Teaterhögskolan.
På scenen står den här gången åtta skådespelare från DuvTeatern och fem magisterstuderande från Teaterhögskolans svenskspråkiga skådespelarutbildning och därtill den teckenspråkiga skådepelaren Silva Belghiti. I föreställningen används utöver talad svenska också finskt och finlandssvenskt teckenspråk. Belghiti uppskattar mångfalden som finns i ensemblen och att teckenspråket integreras i föreställningen.
- På scenen skapar vi en värld där talat språk och teckenspråk existerar
tillsammans, det känns viktigt för så är det ju också i verkligheten, påpekar Belghiti.
Skådespelaren Roy Eriksson hoppas på en större förändring.
- Jag hoppas publiken förstår mera när de går ut än de förstod innan och att de med ett “pling” förstår att vi måste göra mera teater på teckenspråk, säger Eriksson.
Kreativ tillgänglighet
I arbetet med Livsfarligt på allvar! har det konstnärliga teamet inspirerats av tillgänglighetstänk från den samtida brittiska scenkonsten. Man har använt publikens och konstnärernas olika behov av tillgänglighet som inspiration i det konstnärliga arbetet. Hela teamet, ljuddesigner, scenograf, kostymdesigner, dramaturg, skådespelare, regissör och många andra, har inspirerats av och undersökt hur tillgänglighetslösningar kan integreras i arbetet redan från början av processen.
- Jag är intresserad av att lära mig de arbetssätt kring tillgänglighet som det här projektet innefattar. Det är spännande att se hur något som man tror ska “begränsa” arbetet istället öppnar upp det, säger Willjam Tigerstedt, skådespelarstuderande vid Teaterhögskolan.
Strävan är att exempelvis teckenspråk, syntolkning och lättillgänglig kommunikation blir en tillgång för helheten och för alla som kommer för att uppleva föreställningen. Den kreativa tillgängligheten i föreställningen har utforskats inom ramen för DuvTeaterns projekt “TIKSI - tillgänglighet som konstnärlig strategi och inspiration”. TIKSI är ett scenkonstnärligt utvecklingsprojekt (2023-2025) som undersöker, utvecklar och sprider kunskap om kreativ tillgänglighet.
- Vi är oerhört glada över vårt framgångsrika samarbete med DuvTeatern. Vår tidigare samproduktion, I det stora landskapet, var en betydande triumf som inte bara berörde våra hjärtan utan också vidgade våra horisonter. Att arbeta tillsammans med DuvTeatern har inspirerat oss. Med DuvTeatern och Konstuniversitetets Teaterhögskola får vi en bättre möjlighet att utveckla vår verksamhet och göra teatern samt teaterkonsten mer tillgänglig och inkluderande, säger Svenska Teaterns teaterchef Joachim Thibblin.
I föreställningen talas huvudsakligen svenska. I föreställningen används också finskt och finlandssvenskt teckenspråk. Föreställningens strävan är att integrera syntolkning i manus och ljudvärld samt att ha ett tillgängligt scenspråk.
Åldersrekommendation: från 12 år
Biljettförsäljningen börjar idag.
På scenen möts: Vega Adsten (TeaK), Silva Belghiti, Josef Donner (TeaK), Krister Ekebom, Roy Eriksson, Marina Haglund, Yvonne Heins, Karolina Karanen, Ida-Lotta Knuuttila, Niko Nordström (TeaK), Bella Paasimäki (TeaK), Tanya Palmgren, Elias Simons, Willjam Tigerstedt (TeaK)
Idé och text: Arbetsgruppen
Regi och dramaturgi: Mikaela Hasán
Konstnärlig assistent: Sanna Huldén
Föreställningsdramaturg: Nina-Maria Häggblom
Scenografi, video- och ljusplanering: Milla Martikainen
Scenografi- och videoassistent: Tiina Pietiläinen (Konstuniversitetets Teaterhögskola, utbildningsprogrammet för design i scenkonst)
Kostymplanering: Meri Craig (Aalto universitetet, utbildningsprogrammet i kostymdesign)
Hår- och maskplanering: Maria Karhu
Ljudplanering: Kristian Ekholm
Ljusplanering: Tom Laurmaa
Inspicient: Jesper Karlsson
Scenmästare: Christoffer Österlund
Rekvisitör: Anne Mustarastas
Dramapedagog: Noona Leppinen
Repetitionsimprovisatör: Christoffer Strandberg
Rep-, scen- och backstageassistenter: Sara Sandén, Sara Haapalahti, Iiris Autio
Tillgänglighetskonsulter: Riikka Hänninen, Silva Belghiti, Ellen Hoang, Ragnar Bengtström
Producenter: Marie “Mojo” Finne, Annina Blom (DuvTeatern), Maria Kaihovirta (TeaK), Taru Kirves (Svenska Teatern)
Övrig produktion, planering och samarbete: Sara Sandén, Sanna Huldén, Mikaela Hasán (DuvTeatern), Aune Kallinen, Ann-Charlotte Karlsson, Tanja Ajaste, Heli Konka, Kati Mantere, Maria-Johanna ”Joze” Peura, Anna Rouhu (TeaK), Joachim Thibblin, Maria Lundström, Kristofer Möller, Andreas Lönnquist, Anton Lindblom, Emma Mether, Janne Renvall, Elli Mäkilä, Ellen Ödahl-Grönroos, David Lindström, Chribbe Aarnio (Svenska Teatern)
Forskare: Riikka Papunen (TIKSI-projektet)
Foto: Stefan Bremer, Illustration: Meri Craig
Svenska Teaterns personal
Har du frågor? Vänligen kontakta Svenska Teaterns informatör David Lindström press@svenskateatern.fi eller ring oss på telefonnummer 050-5699207.